Χρειάζεται όντως η ασφάλιση επαγγελματικής αποζημίωσης του εργολάβου;

Χρειάζεται όντως η ασφάλιση επαγγελματικής

αποζημίωσης του εργολάβου;

 Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις, τα οποία θα διερευνήσουμε αργότερα. Αλλά πρώτα, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι η ασφάλιση επαγγελματικής αποζημίωσης εργολάβου και τι καλύπτει στην πραγματικότητα.

Η ασφάλιση επαγγελματικής αποζημίωσης του αναδόχου θα καλύψει το κόστος των δικαστικών εξόδων όταν φέρεται ότι ένας πελάτης έχει υποστεί οικονομική ζημία ως αποτέλεσμα λάθους, παράλειψης ή αμέλειας του αναδόχου. Επεκτείνεται επίσης για να παρέχει περαιτέρω κάλυψη για αποζημίωση ή/και καταβλητέα ζημιά για την αποκατάσταση αυτών των σφαλμάτων. Με απλά λόγια, αυτή η ασφάλιση είναι το δίχτυ ασφαλείας ενός εργολάβου. Τους προστατεύει από ισχυρισμούς ακρωτηριασμού των επιχειρήσεων, εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

Μπορεί τώρα να αναρωτιέστε “Θα πάνε τα πράγματα στην πραγματικότητα στραβά;” Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το κάνουν ποτέ. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, τίποτα στη ζωή δεν είναι εγγυημένο. Η εργολαβία είναι ένα επάγγελμα υψηλού κινδύνου, με ολοένα αυξανόμενες πιθανότητες για επαγγελματικό λάθος. Πάντα, θα γίνονται λάθη και θα προκύπτουν διαφωνίες. Ως εκ τούτου, οι ανάδοχοι θα πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, πώς μπορεί να επηρεαστεί η επιχείρησή τους και να ασφαλιστούν ανάλογα.

Συμβατική απαίτηση 

Για πολλούς εργολάβους, η ασφάλιση PI είναι ούτως ή άλλως συμβατική απαίτηση. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους πελάτες να επιμένουν ότι η ασφάλιση διατηρείται τουλάχιστον για τη διάρκεια μιας σύμβασης. Οι πελάτες δεν θέλουν να γίνουν αντικαταστάτες και οικονομικά υπεύθυνοι για την αμέλεια των εργολάβων τους.

Με την πάροδο των ετών, υπήρξαν περιπτώσεις που οι εργολάβοι εμποδίζονταν να ξεκινήσουν μια σύμβαση μέχρι να προσκομίσουν αποδείξεις ότι έχουν ασφαλίσει. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν το συμβόλαιό σας, προτείνουμε έναν ενδελεχή έλεγχο των γραπτών όρων και προϋποθέσεων. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η απαραίτητη κάλυψη – μην διακινδυνεύσετε να παραβιάσετε τη σύμβασή σας!

Εκτός από τα παραπάνω οφέλη, η ασφάλιση PI φαίνεται θετική στα μάτια του HMRC όσον αφορά το IR35. Διατηρώντας μια πολιτική PI, ένας ανάδοχος αποδεικνύει στην HMRC ότι είναι έτοιμος να καλύψει τα λάθη του. Επιπλέον, το κόστος δαπανών της ασφάλισης επιχειρήσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως οικονομικός κίνδυνος, ένα από τα βασικά τεστ IR35.

Στην πραγματικότητα, η επαγγελματική αποζημίωση του εργολάβου χρησιμεύει για την ενίσχυση της θέσης ενός εργολάβου ως καλόπιστου εργολάβου που λειτουργεί μέσω της δικής του εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, βοηθώντας επομένως το καθεστώς IR35. Οι εργολάβοι που αφιέρωσαν χρόνο για να εξετάσουν λεπτομερώς τη νομοθεσία IR35 θα εκτιμήσουν πόσο σημαντικό θα μπορούσε να είναι αυτό. Το να είστε προληπτικοί σε σχέση με το IR35 μπορεί να σας φέρει σε ισχυρή θέση σε περίπτωση διερεύνησης κατάστασης IR35.

Χρειάζεται πραγματικά ασφάλιση επαγγελματικής αποζημίωσης; 

Αυτό μας οδηγεί καλά στο ερώτημα – Χρειάζεται πραγματικά η ασφάλιση επαγγελματικής αποζημίωσης του εργολάβου; Πάντα θα υπάρχουν διαφορές απόψεων, επιχειρήματα υπέρ και κατά του εάν το PI είναι κάτι που πρέπει να αγοράσει ένας ανάδοχος. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό τομέα στον οποίο εργάζεται ένας εργολάβος, μπορεί πάντα να γίνει αξίωση.

Η ασφάλιση είναι σημαντική σε όλες τις μορφές επιχείρησης. Σε επαγγέλματα όπως η εργολαβία, είναι απαραίτητη μια πολιτική PI προκειμένου να παρέχεται ηρεμία και ένα δίχτυ ασφαλείας για τον εργολάβο εάν συμβεί το χειρότερο. Είναι επιτακτική ανάγκη η σημασία της ασφάλισης PI για τον σύγχρονο εργολάβο να μην απορριφθεί εύκολα.

Ο Pete Willcocks είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Larsen Howie – ενός κορυφαίου βρετανικού παρόχου εξειδικευμένων ασφαλίσεων και συμβουλών IR35 σε εργολάβους, ελεύθερους επαγγελματίες και συμβούλους. Επισκεφτείτε τη διεύθυνση [http://www.larsenhowie.co.uk] για να λάβετε μια προσφορά και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική μας αποζημίωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.